Korábban sosem kóstoltam az írót, de Dorka barátnőm (aki történetesen a legjobb dietetikus a világon 🙂 ) javaslatára régóta ki akartam próbálni. Amióta az Aldiban megláttam, hogy árulják, ráadásul laktózmentes változatban is, azóta állandóan írós sütiket sütök, imádjuk. Talán a kefíres sütik állagához tudnám a legjobban hasonlítani az így elkészülő édességeket, de annál picit lágyabb az íze. Ha kóstoltátok tudjátok milyen jó, ha nem, akkor éppen itt az ideje. 😉
Csináltam már aszalt barackos- baracklekváros és áfonyás-mandulás ízekben is, azokat a recepteket is megosztom hamarosan, de ez a tegnap sütött almás-fahéjas változat annyira isteni lett, hogy ezzel kezdem a sort és haladok majd visszafelé. 🙂
Hozzávalók (kb. 18 cm átmérőjű sütőformához):
- 1 csésze liszt (nálam most 1 púpos ek vaníliás protein, 1,5 ek CH csökkentett liszt, a maradék fehér tönkölyliszt)
- 1/8 csésze négyszeres erősségű édesítő
- 3/4 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- 2 ek kókuszolaj
- 1 tk vanília kivonat/aroma vagy 1 rúd vanília
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 marék arany mazsola
- 2/3 csésze író (nálam laktózmentes)
- egy nagyobbacska alma fele megpucolva, kis kockákra vágva
- a tetejére:
- 1 marék mandula apróra vágva
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk négyszeres erősségű édesítő
Elkészítés:
A tészta száraz és nedves összetevőit külön-külön elkeverjük, majd összevegyítjük. (Ez a hivatalos álláspontom, valójában én csak simán össze szoktam dobálni a leírt hozzávalók sorrendjében. 😀 ) Ha jól elkevertük, akkor sütőpapírral bélelt formába öntjük. A felaprított mandulát összekeverjük a fahéjjal és az édesítővel és megszórjuk vele a tésztánk tetejét. Előmelegített sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
.@nvevi is megsütötte az írós-almás sütit és gyönyörű lett:
@nvevi duplázott 😀 :
@nagyfruzsi21 is kipróbálta az írós-almás sütit. Jó hír, hogy Szafi süteményliszttel is működik a recept. 🙂 Fruzsinak nem volt otthon írója, így nagyon kreatívan fele-fele arányban kókusztejjel és tejföllel helyettesítette, próbáljátok ki úgy is. 😉