A hétvégén sütni akartam valamit, mert a granola gyártásból maradt még egy kis almapüré. Első alkalom volt, hogy nem magam csináltam az almapürét, hanem csak leemeltem a polcról. Egyetlen hátránya talán a bolti változatnak, hogy úgy kell vele tervezni, hogy 3 nap alatt elfogyjon az egész üveg, mivel 100% almából készül. Jó, oké, kicsit drágább is, mint a saját készítésű, de valahogy nekem a bolti jobban ízlett.
Szóval miután már tettem a granolába, sütöttem két féle apró sütit és a zabkásámba is ez került, akkor gondoltam, hogy egy egyszerű kevert sütit kellene csinálni a maradék felhasználásához, mert már nem volt kedvem pepecselni. Sajnos nem volt bevált kevert süti receptem, így szokás szerint a neten keresgéltem. Valahogy egyik sem tetszett, illetve ismeretlen receptet megcsinálni mindig lutri, úgyhogy biztosra mentem és szokás szerint KenyérCake – hez fordultam. Persze az ő tarsolyában mindig van egy tuti recept, így már bátran állhattam neki, hogy átalakítsam kicsit fittebbé. 🙂

Cukkinis-kakaós kevert süti meggyel
Hozzávalók (26 cm x 26 cm-es tálhoz):
- 1 db tojás
- 50 g almapüré
- 250 g cukornak megfelelő édesítő (én 30 g negyedannyi ugyanannyi édesítőt használtam)*
- 1 dl vaníliás mandulatej
- 1,5 dl víz
- 1 csomag sütőpor (én fél csomagot tettem bele, ami 8 g lett)
- 40 g kakaó
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 30 g protein por ízlés szerint (nálam fehér csokis)
- 20 g kókuszliszt
- 120 g cukkini
- 1 csipet só
- meggy ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeljük és félretesszük. A tojást az almapürével és az édesítővel habosra keverjük, majd apránként beletesszük a többi hozzávalót és csomómentesre keverjük. A cukkinit jól kinyomkodjuk és a tésztánkhoz adjuk. A masszát sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba kanalazzuk, megszórjuk a tetejét meggyel és előmelegített sütőben megsütjük. Gázsütő 5-ös fokozatán nálam 30 perc alatt sült meg.
*Az almapüré és a protein édessége miatt én kevesebb édesítőt használtam, ráadásul krémet is terveztem bele, csak aztán megláttam a mélyhűtőben a meggyet és megpecsételődött a sorsa. 🙂 Nekem elég édes lett, de aki édesebben szereti, annak ajánlom, hogy több édesítőt használjon.
Tápértéke (100 g süteménynek):
- fehérje: 9,3 g
- zsír: 2,55 g
- szénhidrát: 18,56 g
Tipp:
1. Természetesen meggy helyett bármilyen tetszőleges gyümölccsel elkészíthető.
2. A cukkini kihagyásával és egy egész csomag sütőpor használatával piskótaszerű sütit kapunk, ami megkenhető akár lekvárral, vagy bármilyen tetszőleges krémmel is.
3. Én ebből a sütiből később pohárdesszertet és somlói galuskát is csináltam, így kedvezve a krémesebb süteményeket kedvelőknek. 😉
A visszajelzéseknek mindig nagyon örülök, szóval ha elkészítitek semmiképpen se tartsátok magatokban! 🙂
@thimothy_25 az őszi hangulat jegyében szilvával készítette el 🙂 Hmm, egy kis fahéjjal isteni lehet! ♥