Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egy almás-diós finomság nálam mindig jöhet. Annyira finom volt az almás-diós tejbegrízes süti, hogy amikor pitét szerettem volna sütni, akkor is ez a kombináció nyert. 🙂
Ismét nem gondoltam túl a pite tésztáját, így ismerős lehet a duplán mákos szilvás pite recetjéből, aminek az alapját egyébként a méltán népszerű pihe-puha kakaós csiga ihlette. Mit mondhatnék, ha valami egyszer bevált… 😀
A liszt kevergető mániám senkit ne riasszon el, egy fajta liszt is tökéletes lehet. 🙂
Hozzávalók (25 cm átmérőjű formához):
A tésztához:
- 250 g liszt (nálam most 150 g fehér tönkölybúzaliszt, 20 g lenmagliszt, 15 g hajdinaliszt, 65 g világos rozsliszt)
- 250 g zsírszegény/laktózmentes túró
- 20 g négyszeres erősségű édesítő
- 10 g vaníliás protein (liszttel helyettesíthető, de akkor picit több édesítőre lesz szükség)
- 8 g sütőpor
- 2 tk vanília aroma
- 4 ek kókuszolaj
- 60 ml növényi tej/laktózmentes tej
A töltelékhez:
- 100 g dió
- 2 ek cukormentes baracklekvár
- 3 db alma
- néhány csepp frissen facsart citromlé
- vanília ízlés szerint
- 1 tk négyszeres erősségű édesítő
- 1/2 tk fahéj
- 1 kis marék aranymazsola
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A diót ledaráljuk, majd elkeverjük a baracklekvárral. Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, ezután a néhány csepp citromlével, vaníliával és az édesítővel kis lángon megpároljuk. Ha megpuhult hozzáadjuk a fahéjat és a mazsolát is.
A tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, hogy kényelmesen kibélelhessük vele a kókuszolajjal kikent, lisztezett pite formát, majd a maradék tésztát levágjuk. A forma aljában a tésztát villával néhány helyen megszúrkáljuk. A dió és baracklekvár keverékéből készült tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, erre a rétegre kerül a fahájas mazsolás alma. A maradék tésztát újra kinyújtjuk és befedjük vele a piténket, vagy tetszőleges mintákat szaggatunk ki belőle és ezzel díszítjük a pite tetejét. Én most szív alakú tésztával borítottam be. 🙂
Előmelegített sütőben (nálam gázsütő 6-os fokozat) 35 perc alatt készre sütjük.